Over ons Nieuws & Publicaties Nieuws Nieuwsbericht Paddenstoel maakt plaats voor Het Warenhuys

Paddenstoel maakt plaats voor Het Warenhuys

Leestijd: 3 min

Komt er dan een nieuw warenhuis? Nee, dat niet, maar in stijl met haar historie draagt het nieuwe woongebouw met 36 sociale huurwoningen en een winkelplint de naam Het Warenhuys. Om dit te realiseren betekent wel dat we definitief afscheid nemen van de door sommige geliefde en andere verafschuwde koepel van het voormalige V&D pand. Niet zonder reden, maar om ruimte, licht en uitstraling te geven aan de nieuwe blikvanger.   

Natuurlijk is de koepel een begrip in Den Helder en heeft menig Nieuwedieper daar een lunch genoten of een sapje gedronken. Zijn er dan geen andere oplossingen? De ‘paddenstoel’ is van zichzelf te klein om er, apart van het hoofdgebouw, bijvoorbeeld een zelfstandige (horeca)zaak of woning van te maken. Nog los van het probleem hoe je dan de rolstoelvriendelijke toegankelijkheid, keuken en toiletvoorzieningen moet regelen. Daarnaast zouden bewoners van de aangrenzende appartementen op de 1e verdieping ernstige belemmering van hun uitzicht ervaren.  

 De naam Warenhuys verbindt het heden aan het verleden waardoor de historie van het pand nog vele generaties zal voortleven.  Om dit ook visueel te maken overweegt Helder Vastgoed om in de centrale hal een grote foto van de opbouw van het pand met de koepel te hangen als herinnering van deze nostalgische tijd. 

Het nieuwe pand bestaat naast de winkelplint straks uit 36 sociale huurwoningen, dat is een toevoeging van 18 sociale huurwoningen op een prominente plek in het stadshart. De woningen worden te zijner tijd aangeboden op Woonmatchkopnh.nl. U dient ingeschreven te zijn als woningzoekende om te kunnen reageren op deze woningen. Op dit moment is Helder Vastgoed nog in gesprek met diverse partijen voor een plekje in de winkelplint. In het souterrain krijgen Kunsthal 45 en de Kunstuitleen hun nieuwe onderkomen.   

Met de sloop zal ook het kunstwerk van Leon Keer verdwijnen. Meer dan twee jaar kon de bezoeker aan het stadshart genieten van de levensgrote 3d walvis, reddingsboei en de bekende koffer. Bij het vervaardigen van de kunstwerken was de kunstenaar op de hoogte dat deze tijdelijk zou zijn.  

Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau Happel, Cornelisse, Verhoeven. Gedachte is dat het kille beton uit de jaren 60 plaatsmaakt voor baksteen en uitdagend metselwerk. Ook de achterkant van het V&D-gebouw krijgt een volwaardige uitstraling. Helder Vastgoed verwacht in het derde kwartaal te beginnen met de bouw. Naar verwachting kunnen eind 2022 waarschijnlijk de huurders en de winkeliers hun intrek nemen.  

Het Warenhuys is onderdeel van de omvangrijke revitalisering die het stadshart van Den Helder ondergaat. Samen met de gemeente Den Helder en Zeestad werken we aan een vitaal stadhart waar werken, wonen en recreëren elkaar versterken. De komende jaren staan onder andere projecten als Halte Bellevue, Koningstraat en de Spoorstraat op de rol.